مدیریت پیمان ساخت و اجرا که معادل انگلیسی آن construction management است، به دانش ساخت با در نظر گرفتن ابعاد هزینه، زمان و کیفیت گفته می شود. بازار امروزه در صنعت ساخت و ساز و عمران کشور بیش از پیش نیازمند در نظر گرفتن ابعاد فوق می باشد.
مدیریت پیمان ساخت و ساز نیازمند دربرگیری مهارت های مختلفی است تا پروژه هم از نظر کیفیت اجرایی و هم از نظر زمان بندی که ارتباط مستقیمی با سودآوری پروژه دارد، به صورت مطلوب اجرا گردد. بدین ترتیب می توان به فاکتورهای برنامه ریزی، نظارت فنی، هماهنگی بین عوامل مختلف اجرایی، تامین مصالح اشاره نمود که مهارت های ضروری این بخش است. وقتی از مدیریت پیمان ساختمان صحبت می شود، تنها امور اجرایی آن مورد نظر نیست. نظارت و کنترل کیفیت اجرای امور ساختمانی که توسط پیمانکاران انجام می شود، از پیگیری امور مهم تر است. همچنین پیگیری امور اداری مرتبط با پروژه ساختمانی که بسیار متنوع است از مهمترین وظایف مدیر اجرای ساختمان است.
دانستن ابعاد مختلف مدیریت پیمان ساختمان برای کارفرما فواید بسیار دارد. اگر به دنبال استفاده از یک مدیر پروژه ساختمانی هستید، در نظر گرفتن ابعاد زیر را جدی گرفته و توانایی شخص حقیقی یا حقوقی مورد نظر را در این موارد جویا شوید.
از نظر دیگر برای کارفرمایی که خود قصد مدیریت اجرای پروژه ساختمانی را دارد، دانستن نکات زیر کاملا ضروری است. چرا که توجه نکردن ابعاد گونانون آن مانند سهل انگاری در بحث ایمنی، مشکلات جبران ناپذیری را در پی خواهد داشت.
یک فرد مدعی تخصص در مدیریت پیمان ساختمانی، بایستی نسبت به ابعاد مختلف هزینه در طول یک پروژه اشراف کافی داشته باشد. تخمین هزینه های اجرای یک پروژه ساختمانی در کشور ما با وجود تورم متغیر سالانه به صورت دقیق امکان پذیر نیست. با این وجود تخمین حدودی با توجه به نرخ روز اجناس و مصالح، و تسلط به انواع هزینه ها به صورت جامع و شامل امکان برنامه ریزی دقیق تری را برای کارفرما ایجاد می کند.
در طول اجرای پروژه نیز پیمانکار باید به صورت مداوم در پی بهینه کردن هزینه ها باشد. خریدن مصالح و اجناس به صورت مستقیم از کارخانه اگرچه کمی دشواری هایی از نظر هماهنگی امور ایجاد می کند، اما از نظر کاهش هزینه ها کاملا به صرفه است. به طور مثال به جای خرید از مصالح فروشی، خرید برخی از اجناس مانند سیمان از کارخانه بسیار به صرفه تر خواهد بود.
امور اجرایی و فنی ساختمان بسیار متنوع و در هم تنیده است. آشنایی به آن ها و تجربه ی قبلی کمک می کند تا برنامه ریزی دقیق تر امکان پذیر باشد. در مدیرت پیمان ساختمان اگر فرآیندی خارج از توالی و به اشتباه انجام شود، می تواند هزینه زیادی را جهت اصلاح آن به کارفرما تحمیل نماید.
مدیریت پیمان باید در ابتدا نسبت به توالی امور، و اموری که قابلیت اجرای همزنان دارند اشراف کافی داشته باشد.
در این ارتباط بهتر است به ساختار شکست اجرای پروژه ساختمانی رجوع شده و برنامه ریزی بدین شکل انجام شود.
هر چقدر برنامه ریزی مدیریت پیمان ساختمان به صورت دقیق و با علم و تجربه کافی به کلیه امور انجام شود، تدوین برنامه دقیق تر بوده و کنترل اجرای پروژه آسان تر خواهد بود. در غیر این صورت مدام امور پیش بینی نشده کار مدیریت پیمان ساختمان را مختل کرده و هزینه مالی و زمانی تحمیل می نماید.
در مورد هماهنگی امور نیز باید گفت که متاسفانه یکی از نکات آزار دهنده مدیریت پیمان ساختمان است. چرا که پیوستگی امور با وجود وفور بد قولی های پیمانکاران و مجریان این قشر دشواری های زیادی ایجام می کند. بدین علت توصیه می شود از پیمانکارانی استفاده نمایید که نسبت به تعهدات خود پایبندی زیادی داشته باشند.
نظارت بر کیفیت اجرای ساختمان بایستی در راس امور مدیریت پیمان باشد. چرا که تنوع امور اجرایی می تواند سبب اشتباهاتی رایجی شود که در طول ساخت اتفاق بیفتد.
از نکات اساسی مدیریت پیمان ساختمان می توان به موارد زیر اشاره نمود:
متاسفانه در کارگاه های ساختمانی به علت سهل انگاری امور مربوط به ایمنی، حوادث زیادی رخ داده که منجر به جراحت و مرگ جبران ناپذیر می شود. حفظ بهداشت و ایمنی در مدیریت پیمان ساختمان یکی از مهم ترین مواردی است که باید مورد توجه قرار گیرد تا این حوادث به حداقل تقلیل یابد. جهت فراگیری دقیق این نکات ایمنی به مبحث ۱۲ مقررات ملی ساختمان مراجعه گردد.
در این قسمت خلاصه این مبحث و نکات اصلی در حین مدیریت پیمان ساختمان را مرور می کنیم:
البته موارد فوق به اختصار از ۸۰ صفحه مقررات ملی ساختمان مربوط به ایمنی در مدیریت ساخت آورده شده و بهتر است جهت فراگیری بهتر به اصل مبحث رجوع نمایید.
در بحث مدیریت پیمان ساختمان، پیمانکاران متعددی برای اجرای هر قسمت از عملیات ساختمان مشغول به کار می شوند. بدین ترتیب فعالیت هر یک از آن ها باید تحت نظر مدیریت پیمان ساختمان باشد. به امور زیر از اصلی ترین وظایف مدیریت اجرای ساختمان می توان اشاره کرد:
در این قسمت به طور خلاصه و تیتر وار به مراحل اجرای ساختمان اشاره می شود: